Så går badrumsrenoveringen till - guide i 12 steg
Oavsett om du själv gör delar av jobbet eller om hela kakan läggs ut på entreprenad och sköts av certifierade badrumshantverkare så har du allt att vinna på att ha en övergripande bild över vilka moment som ingår i en badrumsrenovering. Det underlättar när du har kontakt med hantverkare och när du följer arbetet allt eftersom ditt badrum renoveras. Denna guide är inte på detaljnivå och den är också inte det enda sättet som badrumsrenoveringar utförs på, men den är en ganska normal modell som du nog kommer känna igen när ditt eget badrum renoveras.
1. Rivning av badrummet
Först måste givetvis det befintliga badrumman nedmonteras. Alltså, all inredning rivs, och ska rör och toalettstol bytas så ska även dessa väck. Ska väggarna tapetseras om med våtrumstapet eller kaklas med badrumskakel eller klinkers så ska givetvis även väggarna förberedas genom att de rivs och eventuellt slipas. En rivning är ofta det moment i en badrumsrenovering som en del väljer att göra själva, men tänk på att det även under en rivning är viktigt att veta vad du gör eftersom konsekvenserna om något går fel kan bli allvarliga vatten- och fuktskador.
2. "Prima" badrummet inför renoveringen
När du "primar" badrummet kan man säga att du genomför de grundläggande förberedelserna för badrumsrenoveringen. En primer fungerar också som en fuktspärr som fördelas ut på väggar och golv i badrummet med hjälp av en roller. Detta blir din mest grundläggande försvarsnivå mot fuktskador.
3. Täta vinklarna med fiberremsa
I badrummets vinklar, där vägg möter tak och golv, behöver man täta extra noga och detta görs ofta med en så kallade "fiberremsa". Den består av material med högt fuktmotstånd och kan enkelt placeras som om du drar ut en tejpremsa. För att den ska fästa lägger man först ut ett lager med fuktspärr där fiberremsan ska placeras. Fiberremsa används också i skarven mellan exempelvis gipsskivor eller på skruvar och andra ställen där det finns någon form av glipa mellan ytor.
4. Täck alla ytor med en fuktspärr
Nu är det dags för ett lager riktig fuktspärr. Hur mycket som behövs varierar något beroende på typ av fuktspärr men en bra riktlinje är 1,3 kilo/kvadratmeter på väggar och 1,7 kilo/kvadratmeter för golv. Fuktspärren är klibbig och fastnar på väggen och när den stelnar har du genomfört ditt första viktiga steg av badrumsrenoveringen - fukten är hindrad från att komma i kontakt med väggarna bakom! I hörn och vinklar kan det vara klokt att använda pensel istället för roller för att verkligen vara säker på att alla ytor täcks av fuktspärren.
5. Rörmanschett
Ett viktigt moment när man renoverar badrum är att se till att det inte läcker runt rör och anslutningar. En rörmanschett används för att stoppa fukt och vatten att smita igenom glipor mellan rör och väggar/golv. Detta moment måste precis som fuktspärren utföras noggrant och korrekt eftersom bara det minsta felet i utförandet kan betyda att badrummet måste i praktiken rivas om bara ett år eller två när fukten börjar orsaka skador.
6. Riktlinjer på väggarna
När vi pratar badrumsrenovering är riktlinjer ett högst konkret ord. Dessa är linjerna som du ritar på väggarna, när fuktspärren torkat, för att på så sätt få raka streck som fungerar som mall när du senare ska sätta kakel. Rutsystemet bör vara indelat i kvadrater och anpassat för storleken på det kakel du valt. Glöm inte att rita upp riktlinjerna med utrymme för fogarna inräknat (ofta runt tre millimeter per fog)! Linjerna får du raka genom att använda laser eller ett klassiskt vattenpass.
7. Fixa med fix!
Nu är det dags att täcka ytorna med ""fix", alltså det material som vi sedan fäster badrumskakel på. Vid en badrumsrenovering utförs detta moment ofta med en fixkam, som jämnt fördelar fixet. naturligtvis är även detta ett kritiskt moment eftersom fixet måste fördelas mycket noggrant för att dina kaklade ytor inte ska se sneda ut. Är du minsta osäker så ska fixet appliceras av en utbildad hantverkare.
8. Sätt badrumskaklet
Nu är det dags att kakla väggar (och eventuellt golv). Kaklet skärs eller hålas för att passa överallt och trycks sedan fast på väggen. Självklart är detta en del av badrumsrenoveringen som kräver högsta graden av noggrannhet. Felsatt kakel innebär både estetiska och fuktmässiga brister som antagligen betyder bortkastade pengar på en renovering som ändå måste göras om. En liten men ändå viktig detalj är att få bitarna på vardera ände av väggen lika stora. Det spelar ingen roll för funktion men blir oftast snyggast så.
9. Foga dig för jobbet - börja foga!
När kaklet hamnat rätt måste du fylla fogarna. Viktigt i denna process är att hela utrymmet mellan kakelplattorna måste fyllas helt och hållet. Dra fogplattan diagonalt så är chansen störst att det blir rätt, raka svep i höjd- eller sidled gör lätt att inte tillräckligt med fogmassa kommer in mellan plattorna och du får stora problem framöver.
10. Tvätta väggarna
När foget har torkat är det dags att finslipa det hela och göra det rent och snyggt. Rengöringen sker med svamp och vatten, och räkna med många omgångar av "tvätta-torka-tvätta-torka" innan ytorna känns helt rena, börja med cirkulära rörelser och avsluta med lodräta drag med svampen. Tvätten hjälper också till att jämna ut fogarna och göra dem snygga. Eventuella luftbubblor försvinner och din badrumsrenovering börjar lida mot sitt slut.
11. Silikonfoga badrummet
Nu är det dags att se till allt damm och eventuella andra partiklar är borta från alla hörn och vinklar i badrummet. Fyll sedan på dessa ytor med en silikonfog som du sedan sprejar såpvatten på. Jämna sedan ut silikonfogen med ett såpat finger för ett snyggt och jämnt utseende.
12. Badrumsrenoveringen är - förhoppningsvis - klar!
De nödvändiga stegen är avklarade (men märk väl att denna kortfattade guide inte gått in på de nödvändiga VVS- eller elarbeten som krävs, och heller inte på hur badrumsinredning monteras). Vissa moment, går att klara själv men har man inte utbildning och en viss erfarenhet på området så avråder vi starkt från att genomföra renoveringen själv. Ett felrenoverat badrum kan betyda dyra konsekvenser i framtiden, för både hälsa och plånbok. prata istället med certifierade hantverkare som vet hur man renoverar badrum.
Se gärna våra inredningstips (längst ner på startsidan), generella badrumsfakta och prisguide för badrumsrenovering med ROT-avdrag.