Renovera badrum

Så går det till att renovera badrum

För att få en uppfattning kommer här en guide med fakta och tips för hur det går till att renovera badrum av normalsvensk storlek och standard. Sedan följer exempel på pris för att renovera badrum.

1. Ha koll på regler och tillstånd för att renovera badrum

Du behöver sannolikt inte bygglov för att renovera badrum men däremot måste du höra med din kommuns byggnadsnämnd för att se vilka krav de ställer. Kolla också med Boverket för att se vilka regler som gäller för våtrum och badrum 2011. Den kanske viktigaste parten som ställer hårdast krav när du ska renovera badrum är ditt försäkringsbolag. Under din planering av badrummet bör du se till att ha svar på alla dessa frågor kring ditt badrum på ett tidigt stadium, både för att kunna köpa in och skissa rätt men också för att rapportera rätt till försäkringsbolaget. de ställer högre krav än svensk lag på att renovera badrum och därför är de viktiga att lyssna på. Tänk alltså på:
  • Storleken  avlopp och ventilationsrör
  • Placering och koppling av el
  • Typ av material, från kakel till silikon
  • Placering av avloppsbrunn och fall/lutning på golvet
  • Höjd på avlopp i förhållande till golvet
  • Ventilation (avluftningsanordning), avloppsrör, och andra VVS-frågor
  • Placering av och avstånd mellan rör

2. Räkna ut pris för att renovera badrum

Vad du landar på för pris när det är dags att renovera badrum beror på många faktorer. Gör du det själv kommer du undan billigare, men renoverar du badrum fel kan det i slutändan bli en dyr historia - är du mnsta osäker bör du anlita certifierade och godkända badrumshantverkare. Mer info om vad badrumsrenovering kostar.

Renovera badrum – materialkostnad

De inventarier och material du väljer att installera i ditt badrum kommer att ha en enorm betydelse för vad det tills slut blir för totalt pris för att renovera ditt badrum. Nödvändiga föremål såsom badkar/dusch, handfat och toalett finns i ett stort urval av priser och dina val kommer att göra skillnaden mellan ett billigt grundläggande badrum och en mer lyxig varient där du renoverar badrum för rätt stora belopp.

Om du har en tanke om vilka material och stil du vill använda, lista dessa poster i en budget och börja jaga och jämföra priser. Detta hjälper dig när du pratar med en potentiell entreprenör/hantverkare om att renovera badrummet.

3. Budgetering renovera badrum

 

När du börjar bestämma dina kostnader, måste du fördela kostnaden för varje aspekt av projektet. Generellt finns det minst tre faser till alla renoveringar, vilket definitvt även gäller när vi pratar om att renovera badrum: planering/förberedning, konstruktion och slutförande.

Planering / Förberedelse. Planering och förberedelse för ett badrum omfattar exempelvis konsulttjänster med en inredningsarkitekt, arkitekt eller entreprenör. Om du kommer att behöva lägga fram planer till ditt försäkringsbolag eller din kommunala byggnadsnämnd, var beredd att betala för konstruktionsritningar. Förberedning omfattar även alla nödvändiga rivningsarbeten och förbereda hemmet generellt för byggprojektet. Kanske måste du flytta ut en tid?

4. Renovera badrum - arbetskostnad

Entreprenad/bygge. Kostnader i samband med byggfasen omfattar inte bara arbete utan även material och inventarier som ska installeras i samband med att du renoverar badrummet. Andra byggkostnader tillkommer också, exempelvis VVS och el-tjänster. Fördelen med att anlita hantverkare för jobbet är att du får göra ROT-avdrag för hälften av priset för arbetet. Så kostar det 60 000 kronor i arbetskostnad för att renovera badrum kan du dra av hälften och behöver alltså bara betala 30 000 kronor. För att få ner priset ytterligare bör du alltid kontakta flera olika hantverkare och jämföra deras pris för att renovera badrum. En gratis tjänst för detta är Badrumsproffs där kostnadsfritt kopplas samman med experter på badrumsrenovering i ditt område.

badrumsrenovering-offert.jpg