Vanliga Frågor

Frågor & svar om badrumsrenovering

Behöver jag ha bygglov när jag ska renovera badrummet?

Nej. För en vanlig badrumsrenovering är det inget krav på bygglov.

Måste jag göra en bygganmälan för min badrumsrenovering?

Om din renovering kommer påverka vatten och avlopp väsentligt eller om den kommer inverka på bärande delar av konstruktionen så ska du göra en bygganmälan till din kommun. Vänd dig till byggnadsnämnden för mer detaljer kring vilka regler som gäller i just din kommun. Är det en bostadsrätt ska du kolla med din förening och få deras godkännande. Prata också med den hantverkare badrum som utför din renovering, de kan oftast bistå med råd och tips.

Hur utförs en badrumsrenovering?

Kika på vår guide "Badrumsrenovering i 12 steg" för att få en idé om vilka moment som ingår.

Vilka regler och säkerhetsfrågor behöver jag ha koll på för min badrumsrenovering?

Först och främst bör du prata med ditt försäkringsbolag om vilka krav de ställer på badrum. Dessutom bör du läsa på branschens egna regler, både Elsäkerhetsverket och Säker Vatten. Se till att både du och din anlitade hantverkare vet vad som gäller innan arbetet börjar. Boverkets byggregler anger också "lägstakraven" som ditt badrum ska uppfylla.

Är det möjligt att renovera badrummet själv?

Har du rätt kompetens och behörighet - kör på! Men kom ihåg att just badrummet är det rum som kan få värst konsekvenser om något går fel. Dessutom är det många moment som ska stämma - el, VVS, snickare, plattsättare, med mera. Du bör ha mycket god kompetens inom alla dessa områden om du tänker utföra din egen badrumsrenovering.

Vad kostar det att renovera badrummet?                                                

Priset varierar mycket beroende på olika faktorer, till exempel:
- Prisnivå på inredning (allt från småsaker till val av kakel/klinkers och badkar/duschkabin)
- Storlek på badrummet
- Var i Sverige (dyrare i storstäderna)
- Vilken hantverkare du väljer
- Vad som ingår (t.ex. rivning av tidigare badrum med mera)

Läs mer om detta under "Vad kostar det?"

Är det smart att köpa materialet själv?

Som vanligt när det gäller hemmafixande så är det ofta en rak linje mellan kvalitet och pris. Men visst går det att spara pengar genom att jämföra priser och jaga rabatter. fördelen om du ändå låter en entreprenör sköta materialförskaffandet (i samråd med dig givetvis) äratt du vet att materialet är godkänt enligt de regler som gäller för våtrum/badrum.

Rotavdrag 2011 för badrumsrenovering, hur funkar det?

Du får dra av halva arbetskostnaden (inte för material) upp till 50 000 kronor. det dubbla om ni är två i hushållet. Mer information om skatterabatten hittar du under "Vad kostar det?".

Hur många veckor tar det att renovera ett badrum?

Tiden för en komplett renovering varierar kraftigt, men om du ska göra allt från grunden, med installationer, kakling och så vidare, så räkna med fyra till sex veckor.

Vad bör man tänka på när man anlitar hantverkare?

Självklart ska de vara ett registrerat företag, alltså ha en F-skattesedel. Detta kan du själv kolla via exempelvis www.allabolag.se. De ska även ha behörighet enligt de branschregler som gäller för badrumsrenovering, Byggkeramikrådet eller Svensk Våtrumskontroll (skriften Säkra Våtrum) är bra källor med riktlinjer för badrumshantverkare. Givetvis ska din hantverkare kunna ge dig garanti på det utförda arbetet.

Mitt badrum är helt kaklat och jag misstänker mögel, vad gör jag?

I en villa är det bäst att börja med ditt försäkringsbolag, och i en bostadsrätt är det föreningen som gäller i första hand. De kan vägleda dig till vilka åtgärder du behöver vidta. Du kan även prata med tjänstemän på din kommun som arbetar med denna typ av frågor. Glöm inte att kontrollera ventilationen samtidigt som mögelattacken undersöks!

Ska jag välja tapet för våtrum eller kakel på väggarna?

Tycke och smak avgör, så länge tapetsering eller plattsättning sker korrekt. Tänk dock på att kakel och klinker är mycket enklare att hålla rent och fräscht.

Den som ägde mitt hem tidigare har renoverat badrummet, kan jag veta att det är korrekt uppfört?

Prata med den förre ägaren och be om dokumentation från det eller de företag som utfört/besiktigat badrumsrenoveringen. För att vara trygg kan du anlita en egen besiktningsman som granskar badrummet.

Vad ska jag tänka på när jag renoverar badrum?

Givetvis finns det mycket olika saker att ta hänsyn till. vi kan inte ge dig en heltäckande lista, men en grundläggande checklista för badrumsrenoveringen är:
- Ditt badrum ska tåla fukt och vatten.
- Ventilationen ska få ut fuktig luft.
- Använd material, inredning och keramikprodukter som är utformade för att fungera med varandra. Prata med badrumsföretag, både hantverkare och återförsäljare, för att få hjälp.
- Utnyttja den kunskap som finns hos branschens egna organisationer, till exempel Svensk Våtrumskontroll och Byggkeramikrådet.
- Kom ihåg att du bör byta ut de detaljer i badrummet som har några år på nacken, som golvbrunn eller våtrumsmatta.
- Våga fråga! Det här är ett stort och kostsamt  projekt, och det finns inga dumma frågor.
- prata med flera företag och jämför deras offerter för att se vilken som känns bäst vad gäller både pris och förtroende. 

Vad innebär "vattentätt skikt"?

Detta skikt stoppar fukt från kontakt med de delar i ditt badrum som inte mår bra av fukten. Eftersum vatten är en grundläggande del av ett badrums funktion så blir ditt vattentäta skikt mycket viktigt att få på plats på rätt sätt.

Badrum i källare, vad gäller?

I en källare ökar svårighetsgraden något när du vill bygga badrum, dusch eller bastu. Detta för att källaren ligger närmare fukt i marken och i källarens väggar. Konsultera din badrumsentreprenör för att se vad som är tekniskt genomförbart.

Misstanke - kaklat badrum med fuktproblem, hur går jag vidare?

Skaffa en fuktmätare och mät av själv. Mellan kakelplattorna, i fogarna, kan mätaren känna av fuktnivån på en skala mellan 1 och 15. Jämför resultatet i badrummet med det du får i någon annan del av huset. Anlita en behörig entreprenör om du vill få bukt med eventuella fuktproblem.